יום שלישי, נובמבר 25, 2008

האמת האבסולוטית והרשת הסמנטית

פוסט קצת פילוסופי ומשעשע על משמעות של הבעת עובדה כלשהי ברשת: האם ברגע שהבעתי אותה יש צורך לחזור עליה על מנת שתהיה נכונה? האם העובדה שאני חוזר על עובדה מסוימת שוב ושוב עושה אותה יותר נכונה מעובדה אחרת?

מעבר לפן המשעשע (מה היה אומר אפלטון על URI?) עולה כאן בכ"ז נקודה מעניינת: אם הרעיון ההנדסי שעומד בבסיס הרשת הסמנטית הוא למנף את הרשת לצורך אינטגרציה של מידע ובנית שירותים על בסיס אינטגרציה כזו - גישה שאמורה להיות כלכלית יותר מכתיבת תוכניות אד-הוק - האם זו גישה שיכולה להוכיח את עצמה כשאני רוצה באמת להביע אמת אחת מסוימת שאחרים יכולים להתייחס אליה?
ז"א, האם ברגע שכתבתי שעט נתון הוא כחול - כולם יכולים עכשיו להתייחס אליו ככזה? או האם יש צורך שאנשים אחרים יחזרו על העובדה הזו על מנת שהיא תתקבל כאמיתית.
יתרה מזאת, האם כשאני אומר שמשהו הוא כחול זה אומר שאתם יכולים להתייחס אליו ככחול גם כן? האם ה"כחול" שלנו הוא אותו צבע כחול?

כוחה של רשת האינטרנט כרשת מסמכים נעוץ בעובדה שאני יכול כמשתמש מן השורה לפרסם מסמך כלשהו, לתת לו URL, ואז כולם יכולים להסתכל על אותו מסמך, ולכולם ברור מהו המסמך המדובר. אין צורך לשכפל אותו על מנת לצרוך אותו. האם אותה עובדה נכונה גם כשאנחנו עוברים לטפל בעובדות של העולם הפיזי?

אבל עם כל הכבוד לפילוסופיה, ויש כבוד, אני לא בטוח שהשאלה רלוונטית. כדאי לזכור שבסופו של יום, הרשת הסמנטית היא פרויקט הנדסי במהותו, שנועד לייצר טכנולוגיה שמשרתת את הצרכים האישים, כלכלים וחברתים שלנו. טבעה של טכנולוגיה כזו שהיא תיבנה בהתאם לדרישות של המשתמשים בה - אנחנו. ולכן, הטכנולוגיה צריכה לתמוך במנגנונים שלנו להחלטה על האמת, בעיתיים ככל שיהיו.
באופן עקרוני, אני לא פוסל את האפשרות שטכנולוגיה תוביל לשינוי תפיסתי ולשינוי הדרך שבה אנו עושים דברים, מספיק להסתכל על המצאות כמו הגלגל ואבק שריפה כדי להבין את זה. אבל כשאנחנו מדברים על הצורה שבה אנו מתקשרים מידע בינינו, נדרש פה שינוי הכרתי של ממש, וזה כבר גדול על הטכנולוגיה.

מי יודע, אולי ביום שאני אוכל להקיש URL באוזן, לגלוש עם האף ולפרש XML עם הגבה - אולי אז אני אוכל לדבר באופן מעשי על הבעת אמת אחת ויחידה בעזרת RDF.
עד אז, נמשיך להתווכח.

- סחבק



תוויות: ,

0 Comments:

הוסף רשומת תגובה

<< Home